Voor wiens rekening is thuisquarantaine?

Iedereen die terugkomt uit een land dat op het moment van terugkeer ‘code oranje’ heeft, moet in thuisquarantaine. Wat betekent dat voor de betaling van het loon van een werknemer die in thuisquarantaine gaat? Dat hangt af van voor wiens rekening dat in redelijkheid komt.

  • Vertrek naar bestemming met code oranje

Wanneer je met vakantie gaat naar een plek die op het moment van vertrek al code oranje heeft, kies je er willens en wetens voor naar een bestemming te gaan waarvan je weet dat na terugkeer een quarantaineverplichting geldt. Dat kun je voorkomen door niet naar die bestemming af te reizen.
Wanneer je dan toch naar die bestemming gaat (en daarmee feitelijk de quarantaineplicht accepteert), komt het als gevolg van de quarantaine niet kunnen werken in redelijkheid voor jouw rekening en risico. De werknemer ontvangt over de periode van quarantaine dus geen salaris.
Dat kan anders zijn wanneer de werknemer zijn werkzaamheden tijdens die quarantaine vanuit huis kan verrichten. Dat moet je dan als werkgever ook faciliteren. Maar het is duidelijk dat niet alle werkzaamheden van uit huis kunnen worden verricht.

  • Vertrek naar code geel maar bij terugkomst code oranje

Wanneer je op vakantie gaat naar een gebied dat bij vertrek code geel heeft, maar dat tijdens de vakantie verandert naar code oranje ligt het anders. Je hebt immers niet bewust besloten naar een gebied te gaan waarvan je wist dat bij terugkeer verplichte quarantaine geldt. Dat dat intussen is veranderd, kan je als werknemer niet worden aangerekend. In dit geval heeft de werknemer dus wel aanspraak op loon.

En het wettelijk systeem bepaalt dat in een dergelijke situatie (geen van beide partijen kan worden aangerekend dat de situatie gedurende de vakantie van de werknemer is veranderd) voor rekening en risico van de werkgever komt.

Bij vragen kunt u terecht op (010) 304 28 50 of via email info@sct-juridischadviesbureau.nl